Vuk Vuletić osvojio titulu najboljeg somelijera Balkana

Beograd, 13. novembar 2018, – U beogradskom hotelu Hyatt Regency od 9. do 11. novembra održan je prvi Balkan Sommelier Challenge, takmičenje somelijera iz balkanskih zemalja. U finalu ovog međunarodnog nadmetanja pobedio je somelijer iz Srbije Vuk Vuletić, prošlogodišnji osvajač titule najboljeg somelijera u Srbiji.  Srebrnu medalju osvojila je Julija Skavo iz Rumunije, a bronzanu Norbert Kovač iz Mađarske.

Na prvom prvenstvu ove vrste učestvovalo je po dvoje somelijera iz Albanije, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, sa Kipra, iz Mađarske, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske. Uz njih, kao gosti takmičari nastupili su i i somelijeri iz Švedske i Norveške.

Žiri takmičenja bio je u potpunosti međunarodni, i radio je u sledećem sastavu:

Soren Polonijus – predsednik žirija – direktor didaktičkog komiteta ASI, Mišel Šantom – generalni sekretar i direktor marketing borda ASI, predsednica Udruženja somelijera Maroka

Andres Rosberg – Predsednik ASI

Liora Levi – predsednica Udruženja somelijera Norveške, marketing bord ASI

Per Holm – predsednik Udruženje somelijera Nemačke, član pravnog borda ASI

Samuil Angelov – predsednik Udruženja somelijera Finske, član borda ASI

Ispitna pitanja i zadatke pripremila je finska asocijacija somelijera.

Kvalifikacije i polufinale održani su 10. novembra, a u polufinale je ušlo 12 takmičara: Sklavenitis Aristotelis, Džordž Lukakis, Sotiris Neofitidis, Bujar Tukuli, Buzikas Aleksandros, Siniša Lasan, Marko Šram, Norbert Kovač, Julija Skavo, Simon Cimerman, Fredrik Lindfors i Vuk Vuletić. Oni su u polufinalu pokazali svoje veštine u servisu vina, penušavaca i koktela.

Finale prvog Balkan Sommelier Challenge održano je 11. novembra. U finale su se plasirali Julija Skavo, najbolji somelijer Rumunije, Norbert Kovač iz Mađarske i naš Vuk Vuletić. Finalisti su se nadmetali u disciplinama prepoznavanja i opisa vina, slaganja hrane i vina, prepozvanju različitih tipova piva, dekantiranja boce vina koja sadrži talog, servisa porta i cigare, kviza opšteg vinskog znanja i serviranja šampanjca iz magnum boce.

Nakon pobede na Balkan Sommelier Challenge, Vuk Vuletić će predstavljati Srbiju i na predstojećem ASI svetskom prvenstvu, koje je zakazano za mart sledeće godine u Belgiji.