Dobro došli!
Dejan Živkoski
Dejan Živkoski

Somelijer u današnjem ugostiteljstvu podrazumeva odgovornu osobu sa odličnim veštinama i celokupnim znanjem o pićima, hrani i cigarama. Takođe mora da pokaže visoku odgovornost u nabavci i zalihama vina, kao i upravljanju troškovima. Kvalitetan somelijer prednjači u izgradnji dobrih međuljudskih odnosa i povezan je sa marketingom, a to znači da ona/on izlazi iz uobičajenog, opšte prihvaćenog okvira koji podrazumeva da samo poslužuje vino.

SERSA

Udruženje somelijera Srbije – SERSA je nedobitno udruženje osnovano 2003. godine u Beogradu. Na samom početku udruženje je činilo tek nekoliko članova, taman koliko je bilo potrebno da se zadovolji zakonski minimum. Mala družina iskusnih i ostvarenih profesionalaca, nošena velikim entuzijazmom i ljubavlju prema vinu i struci somelijera uspeli smo još u prvoj godini da postavimo visoke standarde u profesionalnoj obuci somelijera, pristupu vinu, organizaciji takmičenja i ocenjivanju vina.

Naši osnovni ciljevi:

  • Okupljanje – udruživanje somelijera, udruženja somelijera i promovišemo osnivanje novih gde još ne postije ne teritoriji Republike Srbije.
  • Aktivnosti usmerene na razvoj i unapređenje struke somelijera
  • Unapređenje i približavanje vina i vinske kulture što većem broju punoletnih osoba.
  • Obrazovanje i unapređenje struke kako osobama koje žele ovim poslom da se profesionalno bave u ugostiteljstvu i vinskom turizmu, tako i svim drugim uživaocima i ljubiteljima vina.

Udruženje somelijera Srbije čine svi članovi prema utvrđenim normama i pravilima unesenim u Statutu.

Udruženje somelijera Srbije je punopravni član međunarodnog udruženja somelijera – Association de la Sommellerie Internationale (A.S.I.), čije je sedište nalazi u Parizu, Francuska.