О нама

Добро дошли на презентацију Удружења сомелијера Србије!

Сомелијер у данашњем угоститељству подразумева професионалну особу са одличним вештинама и знањем о винима и другим пићима, гастрономији и цигарама.

Основно задужење сомелијера је осмишљавање винске карте у складу са потребама ресторана, што подразумева да претходно познаје домаће и светско тржиште и да показује високу одговорност у набавци и прављењу залиха.

У непосредном односу са гостом, сомелијер има задатак да предложи и појасни винску и гастрономску понуду ресторана у ком ради.

Одличан сомелијер предњачи у изградњи добрих међуљудских односа и повезан је са маркетингом, а то значи да излази из уобичајеног, општеприхваћеног, оквира који подразумева да само послужује вино.

Удружење сомелијера Србије – СЕРСА је недобитно удружење, основано 2003. године у Београду. Тада је Удружење чинило свега неколико чланова који су, ношени великим ентузијазмом и љубављу према вину и струци сомелијера, већ у првој години успели да поставе високе стандарде у обуци професионалних сомелијера, организацији такмичења и оцењивању вина.

Основни циљеви Удружења сомелијера Србије су:

  • окупљање сомелијера и удружења сомелијера ради дружења и размене мишљења, знања и искустава;
  • стручно усавршавање чланова, у циљу унапређења HoReCa услуга и струке сомелијера;
  • организација семинара, стручних скупова, обука, радионица и дегустација у циљу подизања новоа знања HoReCa особља, љубитеља вина, као и запосленима у винском туризму;
  • промовисање оснивања нових удружења на територији Републике Србије;
  • унапређење и приближавање вина и винске културе што већем броју пунолетних особа;
  • упознавање јавности са професијом сомелијера;
  • представљање сомелијера Србије сродним удружењима и организацијама у иностранству;
  • представљање Удружења на регионалним, европским и светским такмичењима за најбољег сомелијера.

Удружење сомелијера Србије чине сви чланови према утврђеним нормама и правилима исказаним у Статуту.
Удружење сомелијера Србије је пуноправни члан Међународног удружења сомелијера –Association de la Sommellerie Internationale (ASI), чије је седиште у Паризу, Француска.