Balkan Sommelier Challenge 2018

Првo Такмичење за најбољег сомелијера Балкана одржано је од 9. до 11. новембра у београдском хотелу Hyatt Regency. У финалу овог међународног такмичења победио је српски сомелијер Вук Вулетић, прошлогодишњи најбољи сомелијер Србије. Друго место припало је Јулији Скаво из Румуније, а треће Норберту Ковачу из Мађарске.

На овом такмичењу балканских земаља учествовали су сомелијери из Албаније, Црне Горе, Грчке, Хрватске, Кипра, Мађарске, Румуније, Словеније, Србије и Турске. Поред њих, као гостујући такмичари, придружили су се сомелијери из Шведске и Норвешке.

Међународни жири био је састављен од следећих реномираних чланова:

Сорен Полонијус – председник жирија – директор дидактичке комисије АСИ

Мишел Шантом – генерални секретар и директор маркетиншког одбора АСИ, председник асоцијације сомелијера Марока

Андрес Розберг – председник АСИ

Лиора Леви – председница Асоцијације сомелијера Норвешке и члан маркетиншког одбора АСИ

Пер Холм – председник Удружења сомелијера Немачке и члан Управног одбора АСИ

Самуил Ангелов – председник Асоцијације сомелијера Финске и члан Управног одбора АСИ.

Писмени испит и практичне задатке припремило је Удружење сомелијера Финске. Квалификације и полуфинале одиграли су се 10. новембра, када се у полуфинале пласирало 12 такмичара: Синиша Ласан, Марко Шрам, Фредрик Линдфорс, Јулиа Скаво, Норберт Ковач, Бујар Јуриј Тукули, Вук Вулетић, Александрос Боузикас, Аристотелис-Јосиф Склавенитис, Џорџ Лукакис, Сотирис Неофитидис и Симон Цимерман.

У полуфиналу такмичари су показали своје умеће у сервирању пенушавих вина и коктела и слепој дегустацији балканских вина.

Финале првог Такмичења за најбољег сомелијера Балкана одржано је 11. новембра. За титулу најбољег балканског сомелијера борила су се три кандидата: Јулиа Скаво, најбоља румунска сомелијерка, Норберт Ковач из Мађарске и Вук Вулетић из Србије. Финалисти су се такмичили у препознавању и описивању вина, упаривању вина и хране, декантирању вина, идентификацији пива, служењу цигара и порта, али су и одговарали на кратка квиз питања и служили шампањац из магнум боца. После победе на Balkan Sommelier Challenge, Вук Вулетић ће представљати Србију на предстојећем такмичењу за најбољег сомелијера на свету, које ће се одржати у марту следеће године у Белгији.