Best Sommelier of the World 2023, Париз, Француска

Такмичење за избор најбољег сомелијера на свету је почело данас. Њих 68 кандидата из 65 земаља бори се за ову престижну титулу у сомелијерском свету. Први дан је резервисан за квалификације такмичара. Знање је било потребно показати кроз описе вина на слепо и теоретски тест, након чега се радио и практични део.
АСИ комисија је пред такмичаре ставила четири вина, а на њима је било да за шест минута одреде одакле вино долази, од које сорте је направљено и које је бербе. Осим тога, захтевало се да наведу који је заједнички процес винификације примењен у прављењу истих.
Теоретски тест је бројао је 100 питања, која су покривала бројне винске регије света. Морамо истаћи да су се Србија и њено Палићко виногорје нашли међу овим изазовним питањима за све кандидате.
Други део надметања био је практични задатак, када су ови момци и девојке изашли су на сцену, а било је неопходно да, поред својих сомелијерских вештина, покажу и да размишљају брзо и практично.
Да бисмо сазнали резултате првог дела такмичења, морамо сачекати до сутра, 9. фебруара, када ће се, на посебној церемонији у хотелу Paris City Hall, свечано прогласити полуфиналисти такмичења.
Надамо се да ћемо нашег такмичара, Вука Вулетића, гледати и у петак, 10. фебруара, у полуфиналу такмичења Best Sommelier of the World.
Подсећамо да такмичење траје до 12. фебруара, када ћемо сазнати ко ће бити нови најбољи сомелијер на свету.